Kategoriat
HSK

Juhani Sorri kuollut

Juhani Sorri kuoli 4.3.2024, hän oli syntynyt 25.10.1941.

Jussi kuului Suomen joukkueeseen Skopjen shakkiolympialaisissa 1972, tulos 9½/14. Vuonna 1989 hän korottui FIDE mestariksi.

Kirjeshakin Suomen mestaruuden hän voitti 1974. Kirjeshakin suurmestariksi hän korottui 1982.

Klubi voitti 1998 joukkue Suomen mestaruuden, Jussin tulos kolmannella pöydällä oli 3,5/9. Voiton tuloksen oli osallistuminen Euroopan-cupin karsintalohkoon Luxemburgissa.

Luxemburgissa Ilkka Kanko, Marko Manninen, Timothy Binham ja Juhani Sorri.

Senioreiden EM kilpailussa 2006 Jussi oli Suomen joukkueessa 2. pöydällä tuloksena pisteitä 4/8. Joukkue saavutti kolmannen sijan.

Näkövammaisten shakkitoiminnassa Jussi oli mukana vuosia. Hän luki shakkiäänilehteä, järjesti harjoittelumateriaalia ja -tilaisuuksia. Hän oli valmentajana mukana useissa kansainvälisissä kisoissa kanssani, mm. joukkue MM-kilpailuissa 1988 Zalaegerszeg Unkari, 1992 Mallorca, 1996 Laguna Brasilia, 2000 Zakopane. Hän oli mukana myös useissa kahden vuoden välein järjestettävissä PM-kilpailuissa ja kansainvälisissä henkilökohtaisissa kilpailuissa.

1996 Laguna Brasilia: vas. Kari Holmela, Bengt Wikman, Ari Tonteri, Sorri, Keijo Miettinen, Uimonen, Seppo Peltonen.

Marko Tauriaisen muistokirjoitus liiton sivulla.

Jussi liittyy hyvin oleellisesti omaan shakkiuraani. Vuonna 1975 kylmänä talvi-iltana soitin hänelle, Lahden Shakkikerhon puheenjohtajalle, puhelinkioskista josko voisin kerhoon liittyä. Hän toivotti tervetulleeksi Lahden urheilutalolla järjestettäviin peli-iltohin. 1976 pääsin jo mukaan joukkuepikapelin SM-kisoihin, joista en sen jälkeen muistaakseni ole kertaakaan ollut poissa. “Jouduin” melkein heti osalliseksi kerho hallitukseen. Toiminta oli aktiivista, perustettiin nuorisojaosto, julkaistiin Moukka-lehteä, käytiin nuorisokerhoilla puhumassa shakista jne. 1980 luvun alussa Jussi siirtyi pääkaupunkiseudulle ja minusta tuli kerhon puheenjohtaja, minun jälkeeni puheenjohtajaksi tuli Klubin nykyinen taloudenhoitaja Matti Koskinen.
1980 luvun lopulla Jussi tuli kanssani mukaan näkövammaisten toimintaan. Hän oli kyllä ollut jo aikaisemminkin mukana, 1976 Kiljavalla järjestetyissä joukkue MM-kisoissa. Monissa SM-kisoissa hän helpotti minun hommia hoitamalla osan pelikierroksista.
Klubiin hän liittyi 1990-luvulla jälkeeni.
Sairastuttuaan Juhanin osallistuminen shakkitoimintaan väheni. Turnauksia hän seurasi hyvin aktiivisesti netissä. Tämän havaitsin, kun tietokoneen hankinnan jälkeen aluksi aika usein vierailin huolto- ja opastustehtävissä Espoon Lähderannassa.

Joviaalia ystävää kaivaten, Matti Uimonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *