Kategoriat
Allan Kiviaho

42. Shakkiolympialaiset alkaneet Bakussa

BakuEilen (lauantaina 2016-09-03) pelattiin Bakun shakkiolympialaisten ensimmäinen kierros. Kisat pelataan Bakun kristallihallissa, samassa paikassa, jossa järjestettiin vuonna 2012 ”Euroviisu”-laulukilpailut.

Mielestäni shakkiolympialaisten ensimmäinen todella korkeatasoinen ATK-toteutus onnistui Istanbulin shakkiolympialaisissa vuonna 2012. Oikein hienosti onnistui myös Tromsön shakkiolympialaisten ATK-toteutus (Norjassa vuonna 2014). Mielestäni Istanbulssa onnistuttiin vielä paremmin, sillä siellä oli mahdollista seurata internet’istä kierrosten loput ”livenä” katsellen välillä pelaajien epätoivoisia kasvoja sekä tietokoneiden shakkikoneiden arviointeja sekä pelikellojen viimeisten sekuntien kulumista.

Moni ehkä epäili Azerbaidzhanin kykyjä selvitä näin vaativasta TV/ATK – sovelluksesta (tekniikan hoitaa kai kansainväinen kokenut ryhmä). Tähänastinen käsitykseni on, että Baku on onnistunut hyvin. Mainittakoon että Nobelin palkintorahasto on syntynyt Bakussa vuonna 1901. https://en.wikipedia.org/wiki/Branobel

Tänä aamuna kiiruhdin katsomaan kisojen aloitusvideota.
Azerbaidzhanin presidentti Aliev kävelee Maailman Shakkiliiton FIDE:n presidentin kanssa tarkastelemassa kisojen alkutunnelmia. Presidentti Aliev suoritti kisojen aloitussiirron Azerbaidzhanin ykköslaudalla (suurmestari Shahriyar Mamedyarov, Azerbaidzhan – kv.mestari Rodwell Makoto, Zimbabwe).
http://www1.bakuchessolympiad.com/news/11/169
http://www1.bakuchessolympiad.com/

Kun ensimmäisellä kierroksella ovat vastakkain ykkösjoukkue – jälkipuoliskon ykkönen, kakkosjoukkue – jälkipuoliskon kakkonen jne. on selvää – kun joukkueita on sekä miesten että naisten sarjassa 180:n paikkeilla, että pelaajien tasoerot ovat keskimäärin hirmuisia ja 4-0 tyypillisin tulos. Tässä systeemissä saattaa kuitenkin olla ”itua”, shakkiolympialaisethan on parasta nähdä enemmän suurena kansainvälisenä karnevaalina kuin haudanvakavana kamppailuna.

Mitä naisten ryhmään tulee, Intian joukkueessa pelaavat FIDE:n shakkiareenan  kaunottaret Harika Dronavalli (mm. brittiläisen kansainyhteisön naisten turnauksen kultamitalisti ja FIDE:n naisten listan viides)) ja Tania Sachdev (toinen ensimmäisen MM-ottelun Carlsen – Anand pääselostajista TV:ssä). Pidän hieman kummallisena sitä, että tunnun olevani Suomen ainoa vakituinen pelaaja FIDE:n virallisessa tietokoneshakkisivustossa:  https://arena.myfide.net/

JA MUUTEN …:
Helsingin Shakkiklubin maanantaipikapeliturnaukset alkavat 2016-09-05.
Kaikki: HINNE … HINNE …!!
http://www.helsinginshakkiklubi.fi/wp3/maanantaiblixtit2016/

Allan Kiviaho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *