Ottelu Stockholms Schacksällskap – Helsingin Shakkiklubi v. 1957 (?)

Ottelu Stockholms Schacksällskap - Helsingin Shakkiklubi v. 1957 (?)

[Allan Kiviaho]
Kuva liittyy käsittääkseni otteluun Stockholms Schacksällskap – Helsingin Shakkiklubi Tukholmassa vuonna 1956 tai todennäköisemmin 1957. Kyseessä oli ilmeisesti ensimmäinen ulkomaanmatkani ja teimme sen laivalla.

Tunnen ulkonäöltä monta henkilöä, mutta nimien  muistiin palauttaminen vaatii hieman tutkimista. Ylärivissä seisomassa 2. vasemmalta on Harri Lindroos alias “Pulisonki-Lindroos” erotukseksi Gambiitin suuresta shakkijohtajasta Henry Lindroos’ista. Harri L:n kävi sikäli köpelösti matkallamme että hotellissa hänen patjansa syttyi tuleen vuoteessa tupakoinnin seurauksena. Hän kertoi heränneensä siihen että hän tunsi takamuksissaan sietämätöntä kipua. Patjan  korvasi hotellille varakas liikemies ja Klubin mesenaatti Lönnblad (istumassa 9. vasemmalta).

4. vasemmalta – hyvin tuttu mutta en muista heti nimeä (“HT”), 6. pääkonsuli Frank, Volvon upporikas pääedustaja USA:ssa, jostakin syystä Vilho Palomaan (7.) erittäin hyvä ystävä. 12. Bo Nyrén, 13. Allan Kiviaho siloposkisena nuorukaisena, olin käynyt armeijan v. 1955–56 ja pelannut lentopalloa SVUL:n mestaruussarjassa enkä ollut juonut viinaa vielä juuri lainkaan eli olin elämäni kunnossa. Melko varmasti hävisin pelini mutta 3 vuoden kuluttua nousin mestariluokkaan. 14. Körling tai Karling tai sinne päin, taisin hävitä juuri hänelle. Täytyy tarkistaa kunhan ehdin.

Istuvista tunnen ulkonäöltä henkilöt 1. 2. 3. 9. ja 13, mutta en muista nimiä. 5. on tietenkin Eero Böök ja 7. Björn Hult, Ruotsin puolustusvoimien tutkimuskeskuksen osastopäällikkö ja Ruotsin  energiadiktaattori 1970-luvun öljykriisin aikana (Suomen vastaava oli Leo Neuvo, jonka veli oli Strömbergillä, kenkku mies, joka kenkkuili joskus minullekin). Hult’it olivat lähtöisin Suomesta ja Björnin isä oli tunnettu vuori-insinööri, jonka tapasin jo v. 1956 Klubilla (poika ei tainnut olla mukana silloin). En mahtunut vielä Klubin joukkueeseen v. 1956 mutta minutkin esiteltiin Hult’ille ja hän esitti nimensä jyrähtäen kuin  dynamiittipötky “HULT!”.

Aivan samalla tavoin esitti nimensä minulle n. 18 vuotta myöhemmin Tukholmassa Björn Hult, kun SSS täytti 110 vuotta ja HSK 90 vuotta, tekee yhteensä 200 vuotta. pelasimme juhlaotteluturnauksen Tukholmassa, johon osallistui myös muuan länsi-berliiniläinen seura. HSK peri voitin ja minä päihitin Björn H:n jonkinlaisessa loistopelissä, joka julkaistiin Informaattorissakin. Björn H. on kuollut jo vuosia sitten. 8. on erittäin tuttu ulkonäöltä mutta en  muista nimeä. Olisiko yksi SSS:n johtohenkilöistä?

Samana vuonna USA täytti 200 vuotta siinä mielessä että silloin valittiin maan  ensimmäinen presidentti.  Kun huomautin tästä symboliikasta ottelumme loppubanquetissa, kaikki olivat niin kännissä että kukaan ei edes kuunnellut nerokasta historiallista oivallustani.

Paasasin myös siitä että suomalaiset ovat mongolialaista alkuperää viitaten silloin
julkaistuihin veren seerumitutkimuksiin. Ritva Aaltio ei tykännyt mielipiteestäni lainkaan mutta Björn Hult nauroi itsensä kuralle ja vielä laivaterminaalissa hän takoi minua selkään ja sanoi että juttuni oli hauskin mitä hän oli kuullut  aikoihin. Hän piti itseään syystäkin puoliksi suomalaisena ja niinpä hänellä oli Tukholman  saaristossa huvila ja sauna. Rannassa berliiniläiset nuorukaiset RAASTOIVAT maasta harvoja tuulten tuivertamia pikku mäntyjä ja ja heittivät ne mereen. Tämä RAASTOI epäilemättä Hult’ien sydämiä, mutta he pidättäytyivät protestoimasta. Kun minut esiteltiin rouva Hult’ille, hän tuijotti minua tuimana ja kysyi: “Oletetaanko minun tuntevan Teidät?”. Siihen minä: “Ei välttämättä, mutta tapasimme kymmenen vuotta sitten!”. Rouva Hult oli Tukholman kaupunginarkkitehti, jonka isä oli ruotsalainen lähetyssaarnaaja, joka oli ollut Romanian Bukovinassa käännyttämässä sikäläisiä juutalaisia kristinuskoon. Erään juutalaistytön kanssa hän meni sitten naimisiin ja heidän lapsensa oli mainittu rouva Hult.

9. Lönnblad, vahva shakinpelaaja, joka joutui pahaan auto-onnettomuuteen, mikä luultavasti johti hänen kuolemaansa joitakin vuosia myöhemmin.
11. Tunnettu ruotsalainen nyrkkeilijä ja  shakkimestari, olisiko nimeltään Strand? Hän toimi Seppo Kaján’in ja hänen vaimonsa sekä minun ja minun vaimoni autonkuljettajana v. 1975, kun hän esitteli meille Tukholman saaristoa – niiltä osin mihin pääsi maata tai siltoja pitkin autolla. 12. Tunnettu  mestari Sjöstam. 13. Hyvin tuttu naama, taisi olla merkittäviä ruotsalaisia shakkijohtajia.

Menestyin muuten myöhemmin ruotsalaisia vastaan  sangen hyvin, voitin ainakin kerran maaottelussakin  (ehkä kahdestikin).

Palaan asiaan kun ehdin tutkia asiaa hieman lisää. Erkki Aaltio saattaisi tuntea  muutamia vaikka ei ollutkaan juuri tuolla matkalla. Miksi muuten kuvassa on vain 5 klubilaista? Luulisin meitä olleen enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *